Digitális fényképezőgépek

(floppy camera)

Általános bevezető

A valódi világ képeit számítógépbe küldeni sosem volt egyszerű feladat. Nagy elôrelépésnek számítottak az asztali szkennerek, elôbb fekete-fehérben, azután színesben.

A filmes gépekhez hasonlóan a digitális kamerák között is lényegében három nagy csoport különíthetô el:

A professzionális gép cserélhetô hátoldallal kerül forgalomba. Ennek eredeti rendeltetése, hogy a különféle filmtípusokat még az egyes tekercs befejezése elôtt válogatni lehessen. Egyes gyártók az ilyen cserélhetô filmes hátoldal helyére rakható digitális hátoldallal rukkoltak elô. Ennek köszönhetôen egyazon géptest digitális és hagyományos kép készítésére egyaránt használható. A rugalmasságon kívűl az ilyen gép óriási elônye, hogy a filmes gép tartozékai (csereobjektív, szűrôk) digitális üzemmód mellett ugyanúgy használhatók, mint egy közönséges filmes gép esetében.

 

A digitális fényképezés egyik sarkalatos pontja a képek tárolása. A film tároló szerepét a digitális fényképezôgépekben a memória veszi át. Mivel a gépben a képeket tároló memória mindig véges, ezt a határértéket elérve csak a gyengébbnek ítélt képek törlésével, vagy a képminôség csökkentésével lehetséges újabb memóriaterület felszabadítása. Vannak gépek, melyeknél akár háromfajta képminôség közül is választhat a fotós. Természetesen a jobb képminôség nagyobb memóriaterületet igényel. A szemléletesség kedvéért tekintsünk egy konkrét példát (is): míg egy 50 nagyfelbontású kép tárolására alkalmas 8 MB-os memória akár 125 gyengébb minôségű képet is elraktározhat. Az ilyen kompromisszumos megoldásnál persze sokkal célszerűbbnek tűnik a cserélhető tárlók alkalmazása. (Számos ilyen eszköz bukkant fel az elmúlt években, melyeknek legfőbb közös tulajdonságuk, hogy drágák és egymással nem kompatíbilisek.)

Sony Digital Mavica

A technika legújabb vívmányait felhasználó kamerák mellett kissé ódivatúnak tűnhet a Sony Digital Mavica gépe, mely a képeket közönséges, a számítógépekben is használatos floppy lemezen tárolja. (A gép óriási sikere bizonyítja, hogy a floppy általános elterjedtsége és olcsósága kárpótolja a felhasználókat a viszonylagosan nagy méretben jelentkező hátrányokért.)

A fényképezőgép a lemezt DOS-formátumban írja-olvassa; a fájlok pedig, amelyek az exponálás során keletkeznek: .JPG állományok. S az exponálás után a lemez rögtön kihúzható és bedugható a legközelebbi számítógépbe, ahol azonnal fel is lehet dolgozni… (Nem kell letöltésre várni, konvertálni!) Ráadásul a rögzített kép igen jó minőségű: 640x480-as felbontású, színhű és kontrasztos. A képtömörítési arány állítható: ettől függ, hogy mennyire lesz szép képünk, és hogy hány kép fér majd el egyetlen lemezen.

Az extra szolgáltatásai közül az egyik legérdekesebb: a ‘Picture Effect gomb’, amivel át lehet színeztetni a képet. Méghozzá négyféle lehetőség közül lehet választani:

A digitális fényképezőgép és a számítógép kapcsolata

Akárhogyan is történik a képek tárolása a fényképezőgépen belül, végül a képeknek a számítógépbe kell kerülniük.

A digitális fényképezőgép és a számítógép összekötése sokféle módon történhet: a meglehetősen lassú soros összeköttetésen kívül a kapcsolat létrejöhet a gyorsabb párhuzamos porton keresztül; de megvalósulhat még gyorsabb SCSI, vagy “szupergyors” USB összeköttetésen keresztül is. Egyes gépekhez olyan “dokkoló-állomás” is létezik, mely állandó összeköttetésben áll a számítógéppel. A fényképezőgépet egyszerűen ennek fiókjába kell behelyezni, így a kapcsolat azonnal létesül. Sőt lehetőség van még arra is, hogy egyes digitális fényképezőgépekből akár infravörös összeköttetés segítségével is áttölthetőek legyenek a képek a számítógépbe.

Alkalmazási lehetőségei az oktatás területén

Mivel tulajdonképpen egy fényképezőgépről van szó, így talán nem szükséges hosszasan ecsetelni a felmerülő variációk sorát. Például: fizikai kísérletek azonnali számítógépen történő szemléltetése (, amelynél az esetleges sikertelen képek miatt sem kell újabb napokat -, esetleg heteket – várni)…

Egyetlen buktatójának csak az anyagi elérhetetlensége -, vagy igen nehézkes elérése! - tűnik; de úgy vélem idővel ez is nyilvánvalóan csökkenni fog. (Legékesebb -, s mindenki által ismert – “példa” erre a számítógépek forradalma!)

Pentelényi László

pente@ludens.elte.hu

A források és a fellelhető irodalmak jegyzéke

Sajnos erről a témáról nyomtatott anyag nemigen áll rendelkezésre, mivel annyira "frissnek" számítanak még a digitális fényképezőgépek. (Bár - természetesen - újságcikkek azért foglalkoznak már vele…)

HTTP://WWW.COMPTECH.HU/V31/HANGESKEP.HTM

HTTP://WWW.SONY-EUROPE.COM/FORUM/AUGUST_1998_11.HTML(*)

HTTP://WWW.SONY-EUROPE.COM/FORUM/AUGUST_1998_10.HTML(*)

HTTP://WWW.MEGARAM.HU/~ FNS/MAVICA.HTM

HTTP://INTERNETTO.HU/.WRITE/SYSTEM/ARAMLATOK/97.11.23.10.34.HTML

 

A csillaggal(*) jelölt Internet-címeken: ANGOL NYELVŰ ANYAGOK (!) találhatóak.